Rímskokatolícky kostol sa stal bazilikou minor

09.09.2008 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 9. septembra (TASR) - V poradí už 9. bazilikou minor sa v týchto dňoch stal rímskokatolícky kostol Narodenia Panny Márie vo Vranove nad Topľou. Rozhodol o tom pápež Benedikt XVI.
V zdôvodnení, ktoré pápežovi v apríli tohto roka zaslal košický arcibiskup Alojz Tkáč, sa hovorí, že kostol spĺňa všetky liturgické požiadavky. Z historicko-umeleckého hľadiska má zachované gotické prvky a vyniká umelecky cenným barokovým interiérom. Súčasný kostol bol postavený v gotickom slohu po príchode františkánov v roku 1441. V rokoch 1713 až 1714 bol prestavaný a o štyri roky na to vyhorel. Jeho obnova prebiehala 38 rokov.
V tomto roku uplynulo 300 rokov od umiestnenia obrazu Panny Márie do interiéru kostola. Ide o olejomaľbu na plátne s rozmermi 54 x 41,5 centimetra od anonymného autora zo začiatku 17. storočia. Pavlíni sa do kontaktu s obrazom dostali prvýkrát v auguste 1708, keď obraz slzil, a tak ho umiestnili do spomínaného kostola, kde je predmetom kultu do dnešného dňa. Počas ničivého požiaru v apríli 1718 tento obraz ako jediný zostal nedotknutý ohňom.
"Ďalším historickým dôvodom na vyhlásenie vranovského kostola za baziliku minor je umiestnenie patrocínia pápeža Klimenta zo zbúranej hradnej kaplnky na hrade Čičva do kostola, " uviedli dnes pre TASR Vranovčania.
Bazilika minor je pápežský kostol, v ktorom je možné získať odpustky a niekoľkokrát do roka sa v nej musia konať pontifikálne sväté omše za pápeža. Na Slovensku je doteraz osem kostolov s titulom bazilika minor. Nachádzajú sa v Šaštíne, Nitre, Rajeckej Lesnej, Starých Horách, Kežmarku, Levoči, Ľutine a v Bardejove.
 

Vyberte región